Milyen hatással van a koffein a fogakra?
Koffein nem csak a kávéban, a fekete teában vagy a zöld teában található, hanem számos egyéb nap, mint nap fogyasztott ételeink és italaink is tartalmazzák ezt az anyagot. A koffein káros hatásairól sokat tudnak, azonban kevesen ismerik jótékony tulajdonságait.
A koffein negatív hatásairól sokat hallhatunk manapság, és mivel sok negatív hatása van, így meg kellene próbálni a lehető legjobban elkerülni fogyasztását. Lássuk, mik ezek a negatív tulajdonságok!
A koffein első és leglátványosabb negatív tulajdonsága, hogy elszíneződéseket okoz a fogak felszínén. A zománc elszíneződése lehet sárga, szürke, vagy akár barnás is, és nem csak a fogak felszínét, hanem a fogközöket is érintheti.
Ha nagy mennyiségben fogyasztunk koffeint, a fogunk szerkezete is károsodni kezd. Gyorsabban kopik a fog felszíne, a fogzománc a koffein hatására.
Alvás előtt, és az esti órákban nem érdemes koffein tartalmú italokat vagy ételeket fogyasztani, mert ez elősegítheti a stressz, és az alvászavarok kialakulását, amelyek pedig fogcsikorgatással járhatnak együtt. A fogcsikorgatás pedig köztudottam károsítja a fog felszínét, fogfájást és állkapocs fájdalmakat is eredményezhet.
A koffein befolyásolhatja a nyáltermelést, így a sok koffein fogyasztása szájszárazságot idézhet elő. Ebben az állapotban pedig a fogszuvasodást okozó baktériumok könnyen elszaporodhatnak a szájban, így a fogak könnyebben romolhatnak.
Minden koffein tartalmú étel vagy ital fogyasztása esetén gondolkodnunk kell arról is, hogy megfelelő mennyiségű vizet vigyünk be a szervezetünkbe a fogszuvasodás elkerülése végett.
Milyen pozitív tulajdonságai lehetnek a koffeinnek azon kívül, hogy ébresztő hatással van szervezetünkre?
A kávéban és a teákban lévő koffeinnek is vannak pozitív hatásai. A kávé esetében fontos megemlíteni, hogy tartalmaz egy trigonellin nevű alkaloidot, amelynek nagy szerepe van abban, hogy a szájüregben meggátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok megtelepedését a fogakon, így a fogszuvasodás kialakulását is.
A kávé esetében fontos megemlíteni azt is, hogy ugyan nem a koffeinnek köszönhetően, de a kávéfogyasztás segít megelőzni a szájüregi rák kialakulását, a benne található antioxidánsoknak köszönhetően.
A fekete tea esetében a fluoridtartalma a legfontosabb, mert ez az anyag képes arra, hogy a savakkal szemben ellenállóvá tegye fogainkat, ezzel is csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának mértékét. A zöld tea tartalmaz a legkevesebb koffeint, mégis igaz rá az, hogy csökkenteni tudja a kockázatát annak, hogy ínygyulladás alakuljon ki a szájban.
A koffein tehát pozitív és negatív tulajdonságokkal is rendelkezik, azonban fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt szervezetünk számára, ne vigyük túlzásba a koffein fogyasztását, mert az egészségünk szenvedheti meg a kárát. Figyeljünk oda a szervezetünk számára megfelelő mennyiség bevitelére, amely még nincs rossz hatással ránk!
Ne kelljen eltakarnia fogait!
Fogászattal kapcsolatos kérdéseivel és konzultációval bátran keresse klinikánkat, hogy a legjobb megoldást kínáljuk Önnek!