Hogyan étkezzen a fogai érdekében?
Mit inkább ne, vagy ne úgy…
A cukros, vagy keményítőt tartalmazó élelmiszerek hozzájárulnak a plakkok kialakulásához, amelyek baktériumokat, szénhidrátokat, fehérjéket tartalmazó vékony lepedékes képződmények a szájüregi kemény felszíneken.
A plakkokban lévő savképző baktériumok a szájba kerülő cukrokat, vagy keményítőket bontani kezdik, amely miatt beindul a fogszuvasodást előidéző savképződés. Ez hosszabb távon fogkőképződéshez, szuvasodáshoz vezethet és sérülhet a fogzománc is. A fogkő pedig, ha nem kezelik, kellemetlen szájszagot, fogínygyulladást és fogágy betegséget okozhat. A cukorkák, édességek, sütemények a fogak ellenségei, ha mindenképp édes ízre vágyunk, válasszunk olyat, amely gyorsan kikerül a szájüregből. Nem tanácsos sok cukros, szénsavas üdítőt sem fogyasztani, mivel ezek foszforsavat tartalmaznak, és roncsolhatják a fogfelületet. De nem árt csínján bánni a fogak szempontjából a citrusfélékkel is, hiszen az ezekben megtalálható savak kikezdik a fogzománcot.
Szóba kerültek már a keményítőt tartalmazó élelmiszerek, mint például a krumpli, chips, ropi, egyéb más rágcsálnivalók, fehér kenyér. Ezek apró darabkái beragadhatnak a fogak közé, így ezek után tanácsos azonnal fogat mosni, és egyébként is fontos kellék a szájhigiéniában a fogselyem használata, amely a fogak közötti résekből képes kiszedni az ételmaradékokat. Az alkohol sem barátja a fogazatnak, ezek károsíthatják a fogzománcot és akár hozzájárulhatnak az elszíneződéshez is. Többségük sok cukrot tartalmaz és magas a savtartalmuk.
Mit inkább…
Bár az étcsokoládé is csoki, mégsem olyan káros a fogakra nézve, de csak akkor, ha legalább 70 %-os kakaó tartalmú. A legjobb mégis az, ahogy az egész szervezetünknek, a fogaknak is a zöldségek tesznek a legjobbat. A magas rosttartalmú zöldségek és egyes gyümölcsök tisztító hatásúak, mivel fokozzák a nyálelválasztást, a nyáltermelés pedig az egyik leghatékonyabb természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.
A tejtermékek, kemény sajtok szintén fokozzák a nyáltermelést, ezen kívül a bennük lévő kalcium és foszfor mérsékli az ásványianyag vesztést és így csökken a fogszuvasodás mértéke és kockázata. Emellett jóbarátunk a zöldtea, a benne lévő polifenolok miatt, ezek ártalmatlanítják a plakkokban lévő baktériumokat, így megakadályozzák a szaporodásukat és a savtermelést. Ugyanakkor a fekete tea jelentősen hozzájárul a fog elszíneződéséhez.
Ha valamit rágna, jó megoldás a cukormentes rágógumi is. A fogkímélő étrend mellett fontos a megfelelő szájhigiénia, illetve a rendszeres fogászati szűrővizsgálat legalább évente, de szerencsésebb esetben évente kétszer, hogy még időben vissza lehessen fordítani, vagy kezelni az esetleges elváltozásokat.