A fogsor védelméért a szájápoláson túl
Mindenki csodálatos fogsorra vágyik és sokan mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy semmilyen probléma ne adódhasson fogukkal. Azonban sokszor bele sem gondolunk abba, hogy az is lehet káros hatással fogsorunkra, amit szánkon át viszünk be a szervezetünkbe.
Néhány tényező abban az esetben is károsíthatja fogainkat, amikor teljes odafigyelést kap a napi szájhigiénia. Ezek elkerülésével azonban sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy fogaink olyanok legyenek, akár a reklámokban!
Léteznek olyan italok és ételek, amelyek fogyasztása egyáltalán nem tesz jót fogainknak. Ilyenek például az energiaitalok, a bor, a palackozott víz, a forró italok, üdítők. Ezek fogyasztása mellett aggódhatunk fogaink egészségéért.
Az energiaitalok esetében oda kell figyelni arra, hogy azok magas pH tartalma káros hatással lehet a fogzománcra, valamint a magas cukortartalmuk miatt fogszuvasodáshoz vezethetnek. A borkedvelők számára is rossz hírrel kell szolgálnunk, hiszen a bor savtartalma a fogzománc sérüléseihez vezethet. Ez azonban megakadályozható, ha a fogyasztás után fél órával iszunk csak vizet. A palackozott vizeknél a fluoridtartalomra kell nagyon odafigyelni, hiszen a legtöbbjük nem tartalmaz annyi fluoridot, amennyi a fogak számára elegendő lenne a védelemhez, így a fogak romlásnak indulhatnak. A forró italok, mint a fekete tea, vagy a kávé is, olyan anyagokat tartalmaz, amely foltokat képez a fog felületén. Ezeken a foltokon pedig könnyen meg tudnak tapadni a különböző baktériumok, amelyek így károsítani tudják a fog szerkezetét. Annak érdekében, hogy ez ne következhessen be, érdemes mértékkel fogyasztani ezeket az italokat, sok vízzel leöblítve. Az üdítők fogyasztása esetén fontos, hogy ezek cukortartalma fogszuvasodáshoz és fogínybetegségekhez vezethet, így érdemes cukormentes rágógumit fogyasztani utánuk a savak semlegesítése végett.
Talán a cukor az, amely a leginkább káros hatással van a fogakra. A cukorban lévő sav a fogzománc megtámadásával fogszuvasodást, fogínygyulladást is kialakíthat. Érdemes tehát a cukros ételek, italok fogyasztása után közvetlenül fogat mosni, illetve fogselymet használni, hogy a káros anyagokat eltüntethessük a fogakról.
A citrusfélék és a savas ételek is károsíthatják a fogak felszínét, a fogzománcot, ezzel is gyengítve a fogakat. A fogmosás és a cukormentes rágógumi ilyenkor is segítségünkre lehet.
A cukorbaj komoly kockázati tényezőként funkcionál az ínybegetségek kialakulásában, hiszen nagymértékben csökkenti a szervezet ellenállóképességét.
A dohányzás nem csak elszínezheti a fogakat, sokkal károsabb hatásai is lehetnek, például okozhat, tüdő-, száj-, és gégerákot is, illetve a cigarettában található kátrány olyan réteget hoz létre a fogon, amely fogínygyulladást, fogszuvasodást eredményez.
A szájszárazságra is oda kell figyelni, hiszen a nyál feladata az, ami a szuvasodást okozó baktériumokat lemossa a fogak felszínéről és semlegesítse a káros savakat. Ilyen esetben a sok víz fogyasztása, a cukormentes rágógumi és a fluoridos fogkrém szolgálhat megoldásként.
Fogyókúra esetén fontos odafigyelni arra, hogy a csökkentett táplálékbevitel miatt a fogsor ne szenvedjen hiányt egyik fontos tápanyagban sem. A megfelelő mennyiségű folsav, B vitamin, C-vitamin, fehérje és kalcium bevitele elengedhetetlen a diétás napokon is.
Figyeljünk oda tehát arra, hogy fogaink érdekében ne csak a megfelelő szájápolás legyen az első, hanem a bevitt ételek és italok milyensége is.
Fogászattal kapcsolatos kérdéseivel és konzultációval bátran keresse klinikánkat, hogy a legjobb megoldást kínáljuk Önnek!