Fogászati implantáció

Ismerkedjen meg a 21. század legmodernebb fogpótló eljárásával!

A fogbeültetés szerepe

A fogbeültetés vagy implantáció a foghiány pótlását szolgáló eljárás, amely már 40 éves múltra tekint vissza.

A fogbeültetés ma már a legbiztonságosabb, leghatékonyabb, legkorszerűbb megoldás a foghiányok pótlására. Ez köszönhető a különböző implantációs rendszerek és technikák elmúlt években végbement jelentős fejlődésének. Bátran kijelenthetjük, hogy ezek a rendszerek és a felhasznált anyagok abszolút az űrtechnika szintjével egyenlők. A fogászati implantátumokat ötvözetlen titánból készítik, amely tökéletesen szövetbarát, kilökődési vagy allergiás reakciót nem okoznak.

A fogászati implantátum egy mesterséges foggyökér, amelyet az erre szakosodott fogorvosunk az állcsontba ültet be, majd ezekre kerülnek rá a fogak pótlását szolgáló különböző felépítmények, koronák, hidak, körhidak. A fogpótlási eljárás befejeztével az új fogmű teljes mértékben átveszi az eredeti rágási funkciókat.

Azáltal, hogy az implantációs fogpótlások tökéletesen helyettesítik a természetes fogakat, bátran állíthatjuk, hogy minden funkciójában ugyanúgy működik, mint előtte a saját fogaink, páratlan esztétikával párosítva. Az implantációs fogpótlás a funkcióját és esztétikáját tekintve évtizedekig tökéletes élményt nyújt.

Az implantációs fogpótlás jelentősége:

 • helyreállítja a hiányos fogazatot,
 • az állkapocs anatómiájának megőrzése,
 • visszaállítja, optimalizálja a rágófunkciót, ezzel javítva a rágást,
 • a rágás visszaállításával elősegíti az emésztést így csökkentve a gyomorpanaszokat,
 • javítja a hangképzést, ezáltal megkönnyíti a beszédet,
 • az arc esztétikájának előnyös változásával javítja az életminőséget,
 • önbizalmat, komfortérzetet biztosít.

Az implantációs fogpótlási eljárás előnyei:

 • a fogbeültetések több mint 98%-a sikeres
 • egy vagy két fog hiánya esetén, nincs szükség arra, hogy a szomszédos ép fogak lecsiszolásával készítsünk hidat,
 • a rágófog hiánya esetén, a részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, híd készíthető,
 • fogatlanság esetén már kisszámú implantátum beültetésével is olyan fogpótlást készíthetünk, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd közben, így biztosítva a komfortérzetet,
 • nem vált ki műfogsor érzetet, beszéd és rágás közben,
 • elkerülhető a kivehető pótlás viselése,
 • a rágás visszaállításával újra élvezni tudja az ételek ízét,
 • megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását,
 • fogbeültetési eljárás szinte bármely életkorban alkalmazható (kivéve a csontnövekedés időszak lezárulása előtt).

Klinikánkon, az MDC Dental & Implant Centerben több implantációs rendszer alkalmazása mellett, dr. Németh Diána szájsebész irányításával, professzionális csapattal végezzük az implantációs fogpótlásokat. Dr. Németh Diána szájsebészünk nagy tapasztalattal rendelkezik az implantálás, fogbeültetés területén. A jellemzően maximalista, és nagy precizitású munkája mellett, kiemelkedő a páciensekhez történő empatikus hozzáállása.

Klinikánk, Újpest szívében, egy különálló történelmi épületben helyezkedik el. A gépjárművel érkező páciensek részére a 30 férőhelyes parkolónk nyújt kényelmet. A klinika metróval és autóbusszal könnyen megközelíthető.

Műtét előtti és utáni teendők

A fogbeültetés manapság már rutinműtétnek számít, de a lehetséges komplikációk elkerülése érdekében a páciensnek és a fogorvosnak szorosan együtt kell működnie. Ehhez nyújtunk segítséget a következőkkel:

A fogbeültetés (implantálás) menete

A műtét megkezdését megelőzően megtervezzük és meghatározzuk azt a műtéti területet, ahova az implantátumot fogjuk beültetni. Ez egy komoly számítás, amelyet az előzetes CT felvétel alapján végzünk el. Ebből már kiderül az állkapocs csontállományának a sűrűsége, minősége, formája. Ez határozza meg a beültetendő implantátum méretét is.

A tervezésnek egy fontos fázisa a fogászati rehabilitációs tervezet, amely azt a célt szolgálja, hogy figyelembe véve a környező fogaktól való távolságot, valamint azoknak az elhelyezkedését megtervezzük az implantátumra kerülő fogakat pótló koronákat vagy híd elhelyezkedését.

A műtétet a nyálkahártya bemetszésével kezdjük, amely után a nyálkahártyalebenyt leválasztjuk a csontról így szabaddá téve a csontot. Az előzetes műtéti tervezés alapján egy pici fúróval kijelöljük az implantátumot beültetésének a helyét.

Ezt követően speciális eszközökkel kialakítjuk a beültetendő implantátum „fészkét” az előre megtervezett méretre.

Az így előkészített fészekbe, lyukba csavarjuk bele az implantátumot, majd ezt követően visszafektetjük a nyálkahártyalebenyt a csontra és a sebet csomós öltésekkel lezárjuk.

A műtétet követően 7-8 nap múlva szedjük ki a varratokat.

Fogbeültetés előtt

 • A fogbeültetés előtt minden esetben egy alapos tervezés történik, panoráma röntgen, CT felvétel, a teljes szájüreg vizsgálat, a csontsűrűség megállapítása, majd a szükséges előzetes kezelések megbeszélése.
 • A fogbeültetés előtti tervezési fázisban a páciensnek jeleznie kell a kezelő orvosa felé minden létező betegségét, allergiáját, gyógyszerfogyasztást, hiszen ezek mind befolyásolhatják a műtét sikerességét, valamint az implantátum tartósságát.
 • Amennyiben a vizsgálat folytán megállapításra kerül, hogy az Ön csont mennyisége, sűrűsége nem megfelelő a műtéthez, akkor fogbeültetés előtt csontpótlás szükséges, amely szintén egy rutin-beavatkozás.
 • A fogbeültetés előtt minden esetben szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, mely magában foglalja a fogkő eltávolítást, valamint egy alapos rendelői fogtisztítást. Ezzel a fertőzés veszélyét minimálisra csökkentjük.
 • A fogbeültetés előtti napon javasolt a páciens számára fertőtlenítő szájöblítő gyakori használata, ez megemeli a védelmi fokozatot a fertőzés veszélyével szemben.
 • Általában a fogbeültetés előtti este megkezdődik az antibiotikumos megelőző kezelés, mely szintén hatással van a műtét sikerére, ez a páciens felelőssége, hogy ne mulassza el az antibiotikum beszedését.
 • A műtétre nem szabad éhgyomorral érkezni, mert egyrészről az érzéstelenítő is másként fejti ki hatását, másrészről a vércukorszintje nagyon is lecsökkenhet. Minden esetben be kell kalkulálni, hogy a fogbeültetés után még pár órán keresztül nem lesz képes étkezni, illetve nem is javasolt.
 • Nagyon fontos kiemelni, hogy minden felmerülő kérdést, vagy ha a műtéttel kapcsolatban bármilyen kétségei támadnak, azt azonnal jelezze orvosának, beszéljék át újra a folyamatot, hiszen befolyással lehet a fogbeültetés menetére, sikerességére, valamint az Ön egészségére.

Fogbeültetés után

 • A fogbeültetés utáni teendők ugyanolyan fontosak a sikeresség és a páciens egészsége szempontjából, mint a műtét előttiek. A szakorvos mindenről részletesen tájékoztatja a pácienst, ám az ő felelőssége ezeknek a betartása.
 • Nagyon fontos, hogy a fogbeültetés után a páciens ne egyen addig, amíg az érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik. Ez főként azért nagyon fontos, hogy a páciens nehogy elharapja az ajkát, nyelvét, nyálkahártyáját, hiszen ezeket nem érzi, amíg az érzéstelenítő hatása tart. Azt is érdemes tudni, hogy az érzéstelenítő hatására előfordul a nyelésért felelős izmok funkciócsökkenése, ezek működését a fogbeültetés után, két-három óra elteltével óvatosan víz ivásával érdemes tesztelni, mielőtt étkezni kezdene valaki.
 • Egy fájdalomcsillapítót érdemes még azelőtt bevenni, mielőtt teljesen elmúlna az érzéstelenítő hatása, mivel az részben felszívódik addigra, mire az érzéstelenítő hatása teljesen elmúlik, így nem kell felesleges fájdalmat elviselni.
 • Fogbeültetés után olykor előfordul az arc felduzzadása, ezt jegeléssel lehet orvosolni. A jegeléshez legjobb a fagyasztózselé vagy jégakku használata, ám ezt puha ruhába kell csavarni, úgy kell a fogbeültetés helyén az arcbőrhöz érinteni. Hozzávetőlegesen negyed órás jegelés elegendő egyszerre, utána érdemes ugyanannyi szünetet tartani.
 • Ha a fogbeültetés után fájdalom jelentkezik, akkor érdemes fájdalomcsillapítót szedni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendben lefolyt műtétek után a fájdalomcsillapítóra már másnap nincs szükség.
 • Az antibiotikumos védelem nagyon fontos a fertőzés elkerülésére, ezért azt folyamatosan kell szedni öt napon keresztül. Amennyiben ezzel kapcsolatban problémák merülnek fel a fogbeültetés után, akkor a kezelést egyeztetni kell a szakorvossal.

Általános tanácsok fogbeültetés utáni időszakra

 • A fogbeültetés területét nem szabad tapogatni nyelvvel vagy ujjal, mert az lassítja a gyógyulási folyamatot és fertőzés előidézője is lehet.
 • A szakorvos által felírt gyógyszereket pontosan be kell szedni, ezáltal meg lehet előzni a műtét utáni komplikációkat.
 • Előfordul, hogy egyes varratok kilazulnak a műtét utáni pár napban, nem szükséges túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek, amennyiben nincs ezzel kapcsolatban panasz, ám a varratokat húzogatni nem szabad.
 • A  varratoknak minimum öt napig bent kell maradni a fogbeültetés után, a varratszedés általában az ötödik-hetedik napon történik. A varratszedésen mindenképpen időben meg kell jelenni.

Életmód tanácsok fogbeültetés után

 • Fontos tanács, hogy a fogbeültetés utáni napokban az állkapocs mozgását a minimálisra kell csökkenteni, beleértve a beszédet is, mivel ez megterhelő a szájüregre nézve.
 • A fogbeültetés utáni napokban nem javasolt semmilyen megerőltető fizikai megterhelés, munka vagy testedzést, mert utóvérzés léphet fel.
 • Túl meleg vagy hideg környezet nem javasolt a fogbeültetés utáni néhány napban, ezért nem ajánlatos szaunázni, szoláriumba vagy uszodába menni.
 • Fogbeültetés után javasolt három napon át kerülni az alkohol és a kávé fogyasztását, valamint a dohányzást. Erős dohányosoknak ebben segíthet az elektromos cigaretta, illetve a nikotin tapaszok.

Étkezési tanácsok fogbeültetés utáni időszakra

 • Fogbeültetés után tilos a fogbeültetés helyén rágni, illetve érdemes kerülni a kemény ételek fogyasztását.
 • A tejtermékek minden formájának fogyasztása ellenjavallt a fogbeültetés utáni néhány napban.
 • A fűszeres, csípős ételek vérbőséget okoznak, ezért nem tesznek jót fogbeültetés után, ezért érdemes ezeket néhány napig mellőzni.

További információk

Tekintse meg aktuális árlistánkat!

Sok esetben, a leggondosabb fogápolás mellett is kialakulhatnak esztétikai hibák, mint az elszíneződés, foghiány, stb. Ebben szerepet játszhatnak akár örökletes hajlamok is és sajnos magukkal hozhatják azt, hogy frusztráltak vagyunk a fogaink állapota miatt.

A fémmentes fogpótlások alkalmazásával visszaadható a fogak természetes színe és allergiától sem kell tartani. Fogászati klinikánk a fémmentes fogpótlások segítségével a kisebb esztétikai hibáktól a nagyobb restaurációkig szinte minden esztétikai igényt kielégítenek.

A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit zárjuk el a szájüregtől.

A fényre kötő fogtömés az egyik legelterjedtebb alkalmazás. Színe tökéletesen illeszthető a fogak színéhez, kedvezőbben tapad a foghoz.

Egy fogászati korona (fog alakú „sapka”). Koronának az anyaga lehet porcelán vagy fém alappal borított vékony kerámia, a fogra helyezik fel, amely helyre állítja a fog alakját, mely ez által javítja a fog megjelenését.

Az MDC Dental Fogászati és Implantációs Centrumban teljes körű fogászati ellátást, valamint implantológiai (fogbeültetés) és szájsebészeti kisműtéteket nyújtunk pácienseink számára.

Egy olyan fogászati eljárásról beszélünk, melynek során a sérült vagy fertőzött fogbelet (pulpa), amely speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból, idegekből áll, gyökértöméssel pótoljuk.

A lézerfény magas energiatartalma révén képes a szövetek elpárologtatására, ráadásul a csontban biostimulatív hatású, vagyis a csontlebontás helyett a felépítési fázist stimulálja.

A tökéletes szájhigiénia nemcsak esztétikai kérdés. A szájhigénia a fogak épségének és a szájüregben megtalálható szövetek (íny, fogágy) egészségének megőrzésére szolgál.

A házilag kivitelezhető fogfehérítés közkedvelt kozmetikai fogászati beavatkozás, de ennek is az alapja egy átfogó állapotfelmérés.

Fogászati rendelőnkben a White Smile fogfehérítő technikát alkalmazzuk, amelynek a lényege, hogy a fogak felszínére felvitt fogfehérítő gélt egy speciális fény segítségével aktivizáljuk.

A megfelelő szájhigiénia elérésének egyik alapművelete az ultrahangos fogkő-eltávolítás, ami megelőzi vagy csökkenti a különböző fogínygyulladások, fogíny betegségek kialakulását.

Ideális minél előbb, lehetőleg minél fiatalabb korban megkezdeni a szabálytalan fogak korrigálását, ám nem kizárólag gyerekkorban érhető el tökéletes eredmény a megfelelő fogszabályozással.

A gyermekfogászat az általános fogászat elválaszthatatlan része. Az első kibújó fogak megjelenésétől kezdve gondolnunk kell azoknak megtartására, amelyben a legnagyobb szerepe a megelőzésnek van.

A budapesti MDC Clinic Fogászati Központjában elvégzendő fogászati állapotfelmérés egy átfogó vizsgálatot jelent, amely kb. 20-30 percet vesz igénybe.

A minőségi fogorvosi munka alapja az átgondolt, jól felépített és a páciens által is elfogadott fogászati kezelési terv.

A fogászati panoráma röntgen egy fájdalommentes egyszerű vizsgálat, amely elengedhetetlen része a teljes fogászati állapotfelmérésnek.

Nekünk fontos az Ön egészsége! Legyen Ön is partner ebben!

x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Adatvédelmi központ